Avrupa’da yaşayan göçmen emekçilerin sesi yasanacakdunya.net » Zelaya’nın uçağını Honduras’a indirmediler
Posted: Temmuz 6th, 2009, by

Zelaya’nın uçağını Honduras’a indirmediler

Honduras’ın devrik Devlet Başkanı Manuel Zelaya küçük bir uçakla ülkesine inme girişiminde başarısızlığa uğradı. Uçağın pilotu pisti askerlerin bloke ettiğini söyledi.

Honduras’ın devrik Devlet Başkanı Manuel Zelaya’nın içinde bulunduğu uçağın pilotu, uçağın Tegucigalpa Havaalanına inmesinin imkansız olduğunu söyledi. Zelaya, askerlerin pisti bloke ettiğini ve uçağın inişini engellediklerini söyledi.

Uçağın rotasının Honduras’ın Tegucigalpa Havaalanından El Salvador’a çevrildiğini belirten Zelaya ülkesine girmek için yeni yollar deneyeceğini açıkladı.
Zelaya, BM Genel Kurul Başkanı Miguel D’Escoto Brockmann’ın eşliğinde, ülkesine dönmek üzere, küçük bir uçakla Washington’dan ayrılmıştı.
Honduras’daki askeri hükümet, uçağının inmesine izin verilmeyeceği şeklinde uyarıda bulunmuştu.
Öte yandan, havaalanında Zelaya’yı bekleyen göstericilerle polis arasındaki çatışmada bir kişinin başından vurularak öldüğü bildirildi.

HONDURAS’TA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI BAŞLATILDI

Honduras’ın devrik Devlet Başkanı Manuel Zelaya’nın ülkeye inişinin engellenmesinin ardından sokağa çıkma yasağı başlatıldı.
Her gece yerel saatle gece 10’da başlayan yasak bu akşam üç saat öne çekildi.
Zelaya’nın uçağının Honduras’taki Tegucigalpa Havaalanına inişinin engellenmesinin ardından, polis araçları binlerce göstericiyi dağıttı ve sokağa çıkma yasağını uygulamaya koydu.
Nikaragua’ya iniş yapan Zelaya, beraberindeki Telasur televizyonu muhabirine verdiği demeçte, “Bu durum karşısında, daha önce planladığımız gibi komşu ülkelerin devlet başkanlarıyla bu bölgede bir araya geleceğiz” dedi.
Zelaya Birleşmiş Milletler, Amerika Devletleri Örgütü, ABD ve Avrupa ülkelerine yaptığı çağrıda, “Bu baskıcı rejime karşı bir şeyler yapılmasını” istedi.
“Acil bir çözüm bulmalıyız” diyen Zelaya, daha sonra Nikaragua Devlet Başkanı Daniel Ortega ile buluştu. Zelaya, El Salvador’da Arjantin, Paraguay ve Ekvador Devlet Başkanları ve Amerika Devletleri Örgütü Genel Sekreteri bir araya gelerek durum değerlendirmesi yapacak.
Zelaya’nın yanısıra, Paraguay ve Arjantin devlet başkanlarıyla Amerikan Devletleri Örgütü Genel Sekreteri Jose Miguel Insulza da ayrı uçaklarla Honduras’a doğru yola çıkmıştı.(radikal)

Dakika dakika Honduras: Gerginlik doruğa çıktı, Zelaya El Salvador’a geçti

6 Temmuz 03.30
Zelaya’nın uçağı Nikaragua’dan El Salvador’a geçti. Uçağın geçişi sırasında destekçiler uçağı el sallayarak selamlarken, Telesur’un canlı yayında verdiği gösteride darbeciler halkın üzerine ateş açtı. Zelaya ülkesine dönmek için yeni yollar deneyeceğini söyledi.

6 Temmuz 03.00
Havalanının boşaltılmaması üzerine Zelaya’yı taşıyan uçak Nikaragua’nın başkenti Managua’ya indi.

6 Temmuz 02.45
Zelaya’nın uçağı havada dolaşıyor. Havaalanına konuşlanan askerler ve kamyonlar alandan çıkmıyorlar. Uçak tur atarken, halk da sloganlarla bekliyor. Basına kısıtlamalar getirildiği belirtiliyor.

Zelaya’nın uçağının yanı sıra, darbecilerin helikopterleri de havada tur atıyor. Havaalanı kamyonlar ve askeri araçlar tarafından işgal edildiği için iniş gerkeçleşemiyor.

Uçaktan yapılan bağlantıda Zelaya pistin kapatıldığını ve inemediklerini ve darbenin kendilerini düşürmekle tehdit ettiğini, ülkeye dönmekten asla vazgeçmeyeceklerini belirti. Zelaya’yı taşıyan uçağın Venezuella uçağı olduğu belirtiliyor.

Bu arada Washington hemen şu açıklamayı yaptı: “Eğer inmesine izin vermezlerse Zelaya’nın buraya dönmesini bekliyoruz.” Chavez ise “Kıtanın oligarşileri yeni saldırılara hazırlanıyor ancak kıtanın halkı ve askeri güçleri birlikte buna izin vermeyeceğiz” şeklinde açıklama yaptı.

6 Temmuz 02.17
Uçagın ineceği piste sivil kamyonlar ve çok sayıda asker getirildi.

6 Temmuz 02.05
Zelaya’nın uçağı inmek üzere. Uçaktan bir açıklama daha yapan Zelaya, orduyu katliamı durdurmaya çağırdı.

6 Temmuz 01.10
Zelaya’nın uçağının Honduras’a inmesine kısa süre kala hava alanı barikatlarını geçen halkla askerle çatışıyor. Halkın barikatları geçmesine önce askerlerin izin verdiği ancak askerlerin daha sonra halka saldırmaya başladığı bildiriliyor. Çok sayıda yaralı ve ölü var ancak sayı ifade edilmiyor. Ambulanslar yaralı insanları taşıyor.

Darbenin kolluk güçleri göz yaşartıcı bombalar ve kurşunlarla halka saldırıyor. Yarım saate kadar havaalanına inmesi beklenen Zelaya uçaktan Telesur’a bir açıklama yaptı. Açıklama sırasında ajanslar ve Telesur üç kişinin öldüğü yönünde altyazı haberleri geçti.

Telesur’da görüntülendiği kadarıyla askerler siperlerden halka ateş ediyor. Ancak halk dağılmadan bekliyor. Zelanın ucağı 20 dakikaya kadar geleçek. Bu sırada CNN ise Zelaya’nın Honduras’a inmeyip El Salvador’a ineceği şeklinde haber geçti.

5 Temmuz 23.50
Honduras’ın meşru devlet başkanı Manuel Zelaya, darbecilerin “izin vermiyoruz” açıklamalarına rağmen, ülkesine gitmek üzere ABD’den hareket etti. Zelaya’nın uçağında BM Genel Kurulu Başkanı Miguel D’Escoto Brockmann ve gazeteciler yer alıyor. Arjantin, Ekvador ve Paraguay liderleri de, olayları gözlemci olarak takip etmek üzere Zelaya’yla aynı anda hareket ettiler. Zelaya’nın uçağının Türkiye saati ile gece 2.30′da Honduras’a ulaşması bekleniyor.

Honduras darbe yönetimi ise, Nikaragua birliklerinin Honduras sınırına yöneldiklerini öne sürerek, Nikaragua devlet başkanı Daniel Ortega ve Venezüella devlet başkanı Hugo Chavez’den “bağımsızlıklarına” saygı duymasını istedi. Nikaragua yönetimi ise sınıra asker kaydırma iddialarını yalanladı.

Bu arada uçak Honduras’a yaklaştı ve halk havaalanı çevresini sardı. Başkente giden tüm yollar kapatıldı. Diğer şehirlerden başkente ulaşılamıyor ve bu şehirlerde de çatışmalar sürüyor. Halk olağanüstü bir direniş segileyerek, askerleri engellemek için önlerine yatıyor. Gün boyu süren çatışmalarda çok sayıda kişi yaralanmıştı.

Darbe yönetimi Zelaya’nın uçağına iniş izni vermeyeceği konusunda ısrar etse de, darbecilerin direnci kırılmış görünüyor. Amerika Devletleri Örgütü’nün (OAS) darbe devam ettiği sürece Honduras’ı üyelikten çıkarma kararı alması karşısında, darbeciler resmen daha erken davranarak kendileri örgütten ayrılmıştı. Ancak Zelaya’nın ülkeye hareket etmesi üzerine darb yönetimi OAS’la yeniden görüşme talep etti.

Latinbilgi