Avrupa’da yaşayan göçmen emekçilerin sesi yasanacakdunya.net » Yunanistan’da grev, direniş, işgal!
Posted: Mayıs 4th, 2010, by

Yunanistan’da grev, direniş, işgal!

Yunanistan’da hükümetinin, IMF ve AB fonlarının yardım koşulu olarak kemer sıkma politikalarına onay vermesi, özel sektör ve kamu çalışanlarının hemen tümünü kapsayan düzeyde iki günlük (4-5 Mayıs) grev kararıyla yanıtlandı. Akropolis işgal edildi.

Ulaşımdan sağlığa, eğitimden iletişime bütün alanlarda işçiler, memurlar, öğrenciler, başta kamu sektöründe örgütlü ADEDY ve Yunan İşçileri Genel Konfederasyonu (CSEE) olmak üzere, farklı sektörlerde örgütlü sendikalar, parti ve örgütler bünyesinde grev ve gösterilere katılıyorlar.

Grevin ilk günü olan bugün (4 Mayıs) “Haklarımız baltalanıyor, kapitalistlere kriz dolayısıyla bir tek metelik vermeyeceğiz!”, “Karları için ödedik, kriz için ödüyoruz, çözüm sokakta!” pankart ve sloganlarıyla binler Atina merkezinde gösteriler yapıyor.

Farklı noktalarda toplanan emekçiler parlamento önüne kadar yürüyüp burada gösteri yaptılar.

Akropolis işgali

Bir eylem de tarihi Akropolis’te gerçekleşti. Eylemi 200 kişiyle Yunanistan Komünist Partisi bünyesindeki Mücadeleci İşçi Kolları Birliği (PAME) gerçekleştirdi.

Eylemciler sabah saat 06:00′da Yunanistan’nın tarihi simgesi Akropolis’e çıkarak buraya “Avrupa halkları, ayaklanın!” (Peoples of Europe rise up!) pankartları astı.

Eylem nedeniyle Akropolis’e girişine izin verilmeyen turistlerin işi işgal eylemini izlemek oldu. Akropolis işgalcileri 4,5 saat sonra 10:30′da polisle yaptıkları anlaşma sonucu eylemlerine son verdiler.

Asıl büyük gösterilerin grevin ikinci günü olan yarın yapılması bekleniyor.